Skip to content

BRUS LI DOBIJA SPOMENIK U MOSTARU: Još uvek na “zmajevom putu”

U jednom od mostarskih klubova, u nedelju, održan je inicijativni skup za podizanje spomenika jednom od najvećih filmskih heroja svih vremena – Brusu Liju. Veoma posećen skup organizovala je nevladina organizacija “Urbani pokret Mostara”, tačno 30 godina od prerane smrti nesavladivog majstora borilačkih veština, uz obrazloženje da je Brus Li bio “oličenje poštenja, borbe za pravdu, zaštite slabijeg i privrženosti prijatelju i učitelju”.

Predlog za podizanje spomenika naišao je na veoma dobar odziv u Mostaru i okolini, a inicijatori su kontaktirali i kinesku ambasadu u Sarajevu, čiji su predstavnici pokazali simpatije za ovaj projekat i najavili da će učestovati u njegovom sufinansiranju. Inicijatori se nadaju da će njihovu ideju podržati i Turistička zajednica Mostara, jer smatraju da bi ovaj spomenik mogao postati turistička atrakcija koja bi doprinela “izgradnji imidža Mostara kao vedrog grada”, nasuprot imidžu podeljenog grada, koji ga danas prati.

Na skupu se, između ostalog, čulo da “živimo u vremenu pada svih moralnih vrednosti, kada deca uzore traže među kriminalcima”. Ta konstatacija, prema inicijatorima, ide u prilog njihovoj ideji, jer bi spomenik Liju bio “podsetnik na dečje snove o pravednijem svetu u kom neće biti važna sirova snaga, već veština, brzina i volja borca za pravednu stvar”. Kako je predviđeno, spomenik bi se nalazio – za one koje poznaju Mostar – u malom parku pored pozornice na Španjolskom trgu, a njegovo svečano otkrivanje uveličali bi koncerti Ramba Amadeusa, Let 3 i “srodnih duša koje su i dalje ostale na zmajevom putu”.

Na mostarskom sajtu Bljesak, gde je prvi put i promovisana inicijativa za podizanje spomenika Liju, otvorila se velika dikusija (pogledaj okvir!), a skoro svi posetioci sajta iskazuju svoje oduševljenje ovom idejom. Uglavnom se slažu sa ljudima iz NVO “Urbani pokret Mostara”, koj kažu da je “politika i ideologija zatrovala sve segmente svakodnevnice i da postoji veliki deo naših života koji nemaju nikave veze s politikom i velikim pričama”. Brus Li je, po njima, deo naših pravih života i antipod političarima.

Da podsetimo, Brus Li je rođen 1940. godine. Njegov otac je bio operski pevač u Hong Kongu, a majka je povremeno statirala u filmovima. Tako se i Brus (njegovo ime na kineskom znači – “najjači”) prvi put pojavio na filmu kada je imao samo tri meseca.

Kao tinejdžer postao je član ulične bande u Hong Kongu. Tada je počeo da trenira kung fu. Kada je napunio 19 godina, majka ga šalje kod prijatelja u Sijetl, da bi ga spasla od “lošeg društva”. Sijetl postaje njegov grad, u njemu upoznaje “ljubav svog života”, Lindu Emeri, sa kojom se oženio i dobio dvoje dece – Brendona i Šenon. Proslavio se glavnim ulogama u mnogobrojnim kung fu filmovima, gde je pokazivao savršeno poznavanje umetnosti borilačkih veština. Uvek je bio na strani dobra.

Umire iznenada, sa nepunih 33 godine. Zvanični uzrok njegove smrti, prema izveštaju sa autopsije, bio je “oštećenje mozga prouzrokovano reakcijom organizma na lek koji je pio zbog povrede leđa”. Njegovi mnogobrojni obožavaoci i dan-danas ne veruju “zvaničnoj verziji” i misle da je Brus ubijen.

Sličnu sudbinu doživeo je i njegov sin Brendon, takođe junak borilačkih filmova, koji je ubijen na snimanju. U njega je pucano pravim metkom umesto “ćorkom”, iz još uvek nerazjašnjenih razloga.

N. Sejdinović

 

Published inNovinski clanci

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *