Skip to content

DANIJEL SERVER, AMERIČKI INSTITUT ZA MIR: Kosovo – srpski Jeruzalem ili srpska Slovačka

Potpredsednik Američkog instituta za mir Danijel Server važi za jednog od najboljih poznavalaca odnosa i interesa Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice u odnosu na problem Kosova i rešavanje njegovog konačnog statusa. On smatra da bi Beograd morao da podstiče kosovske Srbe da učestvuju u kosovskim institucijama i da se vrate na Kosovo, ali da to ne čini jer ne želi integraciju kosovskih Srba već podelu teritorije. Server međutim tvrdi da međunarodna zajednica ni u kom slučaju neće pristati na izmenu granica. Njegovo je mišljenje da, bez obzira na ishod pregovora odnosno rešavanje konačnog statusa Kosovo, Srbija neće izgubiti nešto što danas – ima!

Kakav je vaš odnos prema tvrdnji srpskih zvaničnika da bi nezavisnost Kosova mogla da prouzrokuje nestabilnost u regionu?

– Kosovo je već nezavisno u smislu da ima svoje organe upravljanja i da je pod protektoratom UN. Ne znam nikog u Beogradu ko misli da Srbija može da vlada nad većinskom albanskom populacijom. Međutim, Kosovo nije suvereno – njegov suverenitet je privremeno u rukama UN. Brojni scenariji vode do nestabilnosti u regionu, uključujući i pokušaj da se sadašnja privremena situacija i dalje nastavi.

U jednom intervjuu ste rekli da pozicija Srbije u pregovorima o Kosovu zavisi i od činjenice da li će se general Mladić naći u Haškom tribunalu. U kakvoj je vezi činjenica da je Mladić još na slobodi, kao i činjenica da je EU prekinula odnose sa Srbijom, sa rešavanjem konačnog statusa Kosova?

– Mislim da bi Srbija bila u daleko boljoj pregovaračkoj poziciji da se u Hagu nalaze svi Srbi protiv koji je podignuta optužnica. Odnosi sa EU i Sjedinjenim Državama mnogo su slabiji nego što bi to bili da je Mladić izručen.

Jedno hipotetičko pitanje: ako Kosovo postane nezavisno i suvereno, koji faktor će biti presudan za takvu odluku?

– Ponašanje Miloševićevog režima na Kosovu glavni je razlog što tamošnja većinska populacija ne želi da živi pod srpskim suverenitetom. Pravi demokratski režim u Beogradu morao bi da o tome povede računa u svojim predlozima za Kosovo.

Postoji teza koja se ovde često čuje, čak i od umerenijih srpskih političara i analitičara, da je interes zapada bio da se putem NATO intervencije, preko Kosova, sruši Miloševićev režim, te da se preko Kosova “kontroliše” Srbija?

– Sjedinjene Države imaju jake nacionalne interese na Balkanu i stoga pokušavaju da region, što je pre moguće, bude integrisan u Evropu. Ne mogu da zamislim šta znači “pokušaj kontrole Srbije preko Kosova”. To je plod mašte.

Šta biste na kraju poručili građanima Srbije vezano za Kosovo? Jednom prilikom ste rekli da odlazak Kosova ima i pozitivnih konsekvenci po Srbiju!

– Srbija bi mogla da brže napreduje na putu u EU ako pitanje Kosova reši mirnim putem, brzo i jasno. Sadašnji prilaz Beograda može da dovede do nasilja, odugovlačenja i konfuzije. Vreme je da građani Srbije svojim političarima jasno kažu šta žele: da li je za njih Kosovo srpski Jeruzalem ili je ono srpska Slovačka?

Nedim Sejdinović

Published inIntervjui

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *