Skip to content

GUŽVA OKO MEMORANDUMA: Igre sa potpisom od zelenog mastila

Prvo je patrijarh Pavle, zajedno sa kosovskom ministricom za kulturu Astrit Haraćija, u četvrtak 24. marta, stavio potpis na Unmikov Memorandum o razumevanju, kojim su dogovoreni opšti principi obnove srpskih svetinja na Kosovu. Potom je u subotu usledila informacija – objavljena na sajtu SPC-a, potvrđena od njene informativne službe i emitovana u udarnim terminima informativnih emisija domaćih elektronskih medija – da patrijarh Pavle povlači potpis “posle upoznavanja sa novim činjenicama, njemu nepoznatim u trenutku potpisivanja Memoranduma». Na kraju, na preksinoćnoj vanrednoj sednici Svetog arhijerejskog sinoda odlučeno je da patrijarhov potpis na Memorandumu ipak vredi, odnosno da «ostaje i dalje na snazi».

U saopštenju koje je posle sednice izdala informativna služba SPC navodi se da je Sveti arhijerejski sinod «ponovo razmotrio» Memorandum o razumevanju, te podrobno prostudirao neke od njegovih tačaka koje su izazvale zabrinutost patrijarha i «drugih činilaca», i došao da zaključka da je sve u principu u redu, odnosno da ne postoje razlozi za «povlačenje potpisa». Ovo saopštenje je, međutim, izazvalo razne komentare, među kojima su i oni da je Sinod zapravo raspravljao o tome da li je patrijarh Pavle bio «pri zdravom razumu» kada je stavljao svoj potpis, odnosno da li je «nešto zabrljao».

INDIKACIJE SUKOBA

Komentatori su, takođe, ukazivali da sled događaja, odnosno konfuzija oko potpisa predstavlja indikaciju sukoba u vrhu Srpske pravoslavne crkve, koji, kako kažu, odavno već postoji, ali koji retko kada izlazi na videlo. Po njima, u vrhu Crkve traje sukob između «meke» i «tvrde» struje. U slučaju Kosova, «tvrda» struja navodno odbija bilo kakav kontakt ne samo sa privremenim kosovskim institucijama već i sa predstavnicima međunarodne zajednice, te je ona vršila ogroman uticaj na patrijarha da povuče svoj potpis.

Da su bili u pravu što se tiče sukoba i tvrdnje da je Memorandum, još jednom, podelio srpske arhijerejere po raznim šavovima, ovaj put pred licem javnosti, govori jučerašnje saopštenje episkopa Eparhije raško-prizrenske, Artemija, koji se oštro usprotivio Memorandumu o razumevanju i ustvrdio da on za tu eparhiju «neće imati nikakvo pravno dejstvo, niti će se moći primeniti u praksi».

Artemije odluku Svetog arhijerejskog sinoda da potpis ostane na snazi naziva «ishitrenom» i dodaje da ona nanosi ogromnu štetu njegovoj Eparhiji. «Zapanjeni smo postupcima pojedinih moćnika u krilu Srpske pravoslavne crkve koji, ne birajući sredstva, u novije vreme pokušavaju da se grubo mešaju u kanonske i jurisdikcijske nadležnosti Episkopa raško-prizrenskog, namećući mu svoja viđenja i rešenja kada je u pitanju obnova naših crkava i manastira na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju i dodaje da niko iz Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske nije prisustvovao vanrednoj sednici Sinoda kada se odlučivalo o validnosti Memoranduma.

JAKI ARTEMIJE

Poznavalac prilika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sociolog Mirko Đorđević, kaže za «Građanski list» da je na delu otvoreni konflikt u vrhu Srpske pravoslavne crkve, koji može da eskalira i u javnost iznese njene mnogobrojne unutrašnje kontradikcije. On smatra da izjava vladike Artemija ima veliku težinu s obzirom na kanone i ustrojstvo Crkve, po kojima svaka eparhija ima veliku autonomiju, i da nije jasno kako će se ovaj, u najmanju ruku, nesporazum rešiti. – Ako hoće da poseti neku eparhiju, partijarh Pavle mora formalno-pravno da traži pristanak nadležnog arhijereja. Bez podrške Artemija Memorandum o razumevanju zaista neće moći da bude sproveden u delo. Osim toga, vladika Artemije ima iznimno veliki uticaj u SPC, pa još uvek postoji mogućnost da će na kraju patrijarh morati da povuče svoj potpis, a to, nažalost, ne bi bilo prvi put da patrijarh bude ponižen od strane svojih vladika – kaže Đorđević.

Đorđević inače pozdravlja potpisivanje Memoranduma, jer smatra da je to jedini pravi put za SPC – put pregovaranja i dogovaranja sa svim relevatnim faktorima; Crkva bi, kaže on, morala da na svim nivoima sarađuje sa privremenim kosovskim vlastima. Đorđević u potpisivanju Memoranduma prepoznaje patrijarhovu hrabrost da se izbori za razumniji pristup kosovskom problemu i odupre pristiscima moćnih crkvenih i političkih krugova. Artemije – podseća Đorđević – pripada onoj struji u SPC koja usko sarađuje sa beogradskim strankama koji na zbivanjima na Kosovu i nacionalizmu grade svoj politički identitet.

– Politika je poslednjih godina toliko uplela prste u Crkvu, a Crkva i i prste, i ruke i noge u politiku, da su postali prosto nerazdvojivi, a to je opasno i po Crkvu, i po društvo, i po politiku – kaže Đorđević.

NESREĆNI POTPISI

Đorđevića gužva oko potpisa podseća na 1995. godine, kada je pred dejtonske pregovore patrijarh Pavle dao blanko potpis Slobodanu Miloševiću da u Dejtonu zastupa ceo srpski narod, pa je potom taj potpis morao da povuče pod pritiskom osam vladika, na čelu sa Atanasijem Jevtićem. Vladike su tada tražile i patrijarhovu smenu, praktično se zalažući za nastavaka ratovanja.

Patrijarh se inače, po tradiciji, potpisuje zelenim mastilom i jedino takav potpis ima validnost, ali i zelenim potpisom, očigledno, može da se manipuliše.

– Patrijarh izgleda nema sreće sa potpisom – kaže Đorđević.

Nedim Sejdinović

 

Published inNovinski clanci

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *