Skip to content

I Sejdinović napustio Radnu grupu za medijsku strategiju

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja odlučila je da njen predstavnik Nedim Sejdinović napusti Radnu grupu Ministarstva kulture i informisanja za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja do 2023. godine, saopštila je danas ta koalicija koju čine pet novinarskih i medijskih udruženja, ali je dodala da ne deli iste razloga za napuštanje Radne grupe sa Udruženjem novinara Srbije (UNS) i Asocijacijom medija (ASMEDI).

Razlozi Koalicije za izlazak iz Radne grupe ne podudaraju se sa motivima izlaska drugih udruženja iz ovog procesa, s obzirom da smatramo da su njihovi javno izrečeni razlozi neiskreni, a stvarni – neprincipijelni. Hteli smo da zastupamo interese građana i javnosti i principe medijskih sloboda, a nikako da taj položaj koristimo za ostvarenje partikularnih interesa, pozicioniranje u strukturama moći i trgovinu sa vlastima”, piše u saopštenju.

Dodali su da, za razliku od drugih udruženja, od samog početka nisu želeli da daju legitimitet vlastima, pa zbog toga, za razliku od drugih udruženja, predstavnik Koalicije nije potpisao nikakav ugovor sa Ministarstvom i odbio je da primi honorar za svoj rad, javno ističući da zadržava pravo da istupi iz radne grupe onog trenutka kada bude smatrao da je njegovo učešće u njoj bespredmetno.

“Istovremeno smo se konstruktivno i principijelno, kroz otvoren, ponekad veoma oštar dijalog, borili za naše stavove i predloge, u uverenju da to dugujemo i članovima naših udruženja i građanima. Protiv sebe nismo imali samo predstavnike vlasti nego i naše kolege iz drugih novinarskih i medijskih udruženja”, navodi se u saopštenju.

Koalicija je dodala da smatra da je legitimno pravo svakog udruženja da zastupa svoje interese, ali je istakla da će u takva udruženja u Koaliciji uvek imati protivnika, ukoliko su ti interesi suprotni javnom interesu, konceptu medijskih sloboda, novinarskim pravima i medijskom profesionalizmu.

“Sigurni smo da će se, tokom široke rasprave, na našoj veoma kompleksnoj medijskoj sceni, koja je izložena dramatično jakim, beskrupuloznim pritiscima vlasti – jasnije uvideti ko je zaista prijatelj medijskih sloboda, a ko ‘lovac u mutnom’”, piše u saopštenju.

Koalicija je saopštila da je njen predstavnik, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović, Radnu grupu napustio jer je Koalicija uverena da je rad te Radne grupe u datom formatu i u datim okolnostima u potpunosti obesmišljen i da je jedini izlaz iz date situacije formiranje nove Radne grupe sastavljene od osoba od profesionalnog i moralnog integriteta – medijskih stručnjaka i predstavnika relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i udruženja civilnog društva kao zastupnika interesa građana u ovom procesu.

Naveli su da izlaskom iz Radne grupe ne prestaju sa radom na izradi dokumenta koji će sadržavati elemente potrebne za izradu strateškog medijskog dokumenta i koji će, izrazili su nadu, biti temelj neke buduće Medijske strategije u nekim budućim, “srećnijim vremenima”.

Želimo da pokrenemo najširu javnu diskusiju o analizi stanja u medijskoj sferi, preporukama kako da se problemi prevaziđu, ciljevima koje treba dosegnuti i aktivnostima koje u tu svrhu valja preduzeti. Želimo da dokument bude produkt zajedničkog rada naših udruženja, medijskih i drugih eksperata, civilnih organizacija, sindikata i drugih zainteresovanih organizacija i građana, a u čitav proces ćemo uključiti i međunarodne organizacije”, poručila je Koalicija.

Pored NDNV-a, Koaliciju čine i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija (AOM).

Predstavnici UNS-a i ASMEDI-ja ranije su naputil Radnu grupu zbog imenovanja Aleksandra Gajovića, koga su optužili za šovinizam prema ženama.

(Autonomija)

Published inAktuelno

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *