Skip to content

NEDIM SEJDINOVIĆ: Silovanje Novog Sada

Proslavom tzv. nove godine po julijanskom kalendaru i koncertom Svetlane Ražnatović, gradska vlast je silovala Novi Sad i njegove građane, sladostrasno pokazujući svoju nasilničku snagu.

To je dakako u skladu sa tradicijom koju baštine političke stranke i grupacije koji čine novosadsku vlast, a ta tradicija je zasnovana na devedesetim godinama i genocidu, stravičnim zločinima, nasilju, pljački i svakovrsnom raspamećivanju.

Grešili su oni koji su mislili da će ukazivanjem na sudelovanje Svetlane Ražnatović u zločinima koje su paravojne formacije njenog muža činile u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, negativno uticati na njenu popularnost. Stvar je potpuno obrnuta: njena popularnost je i iznikla na tim “patriotskim” zločinima i ratu, a oni koji su bili juče na trgu zapravo su klicali njima a ne falš-pesmama i falš-glasu.

Koncert Svetlane Ražnatović je obeležavanje teritorije od strane srpskih nacionalista, šovinista i fašista i njime se šalje poruka da svi oni koji ne pristaju na ovaj nacionalistički ksenofobni kulturni model nisu dobrodošli u ovom gradu. Iz Novog Sada, kao uostalom i iz cele zemlje, svakodnevno najbolji mladi ljudi odlaze, a to i jeste cilj ovdašnje elite, a to i jeste logika palanačkog duha, da sve niveliše, uproseči, a ono što je “strano” – ukloni i otera!

Silovanje u simboličkom smislu ima pre svega za cilj ponižavanje protivnika, a da je namera gradskih vlasti bilo silovanje građana Novog Sada najbolje svedoči izjava gradonačelnika Miloša Vučevića, koji se cinično zahvalio onima koji su se protivili ovom koncertu. Cinizam je dominantna odlika nasilnika.

“Hvala svima koji su vodili negativnu kampanju, jer su samo doprineli da ovaj nastup bude popularniji. Nisam muzički urednik i ne razumem se u muziku, ali se razumem u slobodu govora i znam da je Novi Sad slobodan grad”, rekao je Vučević.

Oni Novosađani koji veruju da ovaj grad još ima potencijala da se odupre palanačkom nasilju morali bi iz svega ovoga da izvuku neku pouku. Neće biti dovoljno sedenje po odabranim kafićima, koje “primitivna narodnjačka ruka još nije obeščastila”, i kukanje.

Na kraju malo optimizma: protesti protiv Cece pokazali su da ovaj grad još uvek postoji!

N. Sejdinović (Autonomija)

Published inNovinski clanci

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *