Skip to content

Neke stvari treba rešiti odmah

Neke stvari se rešavaju u momentu, a na neka rešenja valja pričekati.

Moja majka je trenirala džudo u lokalnom džudo-klubu. Nije želela da priča o svojim zdravstvenim problemima, mada je svima bilo jasno da sa njom nešto nije u redu. Redovno je odlazila na lekarsku kontrolu, svake nedelje vadila krv, davala mokraću na analizu, i pritom uvek vešto skrivala nalaze, da ne bi neko od ukućana shvatio o čemu se radi. Kako je mršavela i bila bleda, sve bleđa i bleđa, to je sve češće i češće odlazila na džudo – sada je trenirala u dve smene, sa dve grupe.

Sestra se plašila da majka boluje od neke strašne infektivne ili tropske bolesti, pa je i ona počela često odlaziti kod lekara. Pošto majka nije htela, i pored svih molbi, pa i pokoje žešće pretnje, da prizna u čemu se krije njen zdravstveni problem, sestra je morala da proda svog polovnog “juga” (kojeg joj je ćale kupio kada je izdržala rigoroznu dijetu i za sedam dana smršala četnaestak kilograma) da bi platila sve nalaze, preispitala funkcionisanje svih pa i najmarginalnijih delova organizma, da bi isnimala sve što može ili ima svrhe da se snima.

Nikada nisam doduše video koliko je majka uspešna u svojim džudo zahvatima, ali sama činjenica da se sa treninga vraćala sa sve tamnijim pojasevima, kao i činjenica da su joj se ramena, bez obzira na njenu mršavost, poprilično raširila i spojila skoro sa glavom, upućivale su na to da joj ne ide loše.

Neke stvari se zaista rešavaju u momentu, pa je majka jednom na mrtvo ime pretukla sestru koja je tvrdila da joj keva već godinama u kafu sipa nekoliko kapi svoje zaražene krvi. Toliko ju je tukla da je ova, sva natečena, morala ponoviti sve analize i tu ponovo utrošiti brdo novaca. Sestru nije toliko zabrinjavala fraktura lobanje koju je zadobila kada ju je keva bacila niz stepenice, koliko ju je plašilo blago povećanje bilirubina, kao i snižene količine kalijuma u krvi. Pošto nije imala više šta da proda da bi poplaćala lekare, sestra je počela da se bavi prostitucijom.

Otac je čitavu tu frku koja se dešavala u kući posmatrao sa blagim osmehom i samo je nešto češće menjao stanice na svom izraubovanom televizoru (na kojem se slika toliko ljuljala da je sve prisutne, osim oca, terala u nesvesticu). Govorio je da je uzrok svih bolesti neredovno uzimanje zdravih alkoholnih pića. U zdrava alkoholna pića ubrajao je pivo, vino, lozu i votku, a u nezdrava ona obojena, odnosno vinjak, konjak, viski, rum i sl.

Sestra je svoju frakturu lobanje nosila svuda po komšiluku ispijajući kafu sa više bradatim nego brkatim komšinicima, sve kritikujući kevu, njenu navodnu hipohondriju i «navlakušu» na džudo. Toliko ju je olajavala, da uskoro niko iz komšiluka nije razgovarao sa majkom, a neki su joj čak i dobacivali nešto u fazonu «guzata džudistkinja sa podočnjacima crnim kao govno ptice selice».

Ja sam čitavu porodičnu frtutmu poprilično dobro podnosio dok mi se nije pojavio žulj na levoj nozi. Nije me toliko plašio žulj koliko činjenica da se ne povlači ni posle dva dana, mada sam često skidao svoje nove lakovane cipele. Kada sam otišao na kontrolu, pronašli su mi prisustvo eritrocita u mokraći. Mada su količine eritrocita bile u dozvoljenim okvirima, jako sam se zabrinuo. Poželeo sam da snimim pluća jer sam pre pet godina zapalio dve cigarete na jednoj žurci, a takođe mi se činilo da imam visok pritisak jer mi se pojavilo crvenilo na levoj nozi. Posle sam išao i na ultrazvuk gornjeg abdomena zato što me je jako mučila pomisao da imam upaljenu žuč, od čega je patila pokojna baka. Potom sam, po vlastitoj želji, za svaki slučaj, odlazio na ozbiljnija snimanja i preglede. Mada mi nije ništa pronađeno, osećam da nešto nije u redu sa mnom. Ležim u sobi i slušam oca kako hrče. Sve se plašim da ću, kada zaspim, umreti od neudobnog položaja u snu.

Nedim Sejdinović

 

Published inPriče

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *