Skip to content

NOVA IZDAVAČKA KUĆA “CENZURA”: Traganje za novim idejama

U srpskom izdavačkom prostoru pojavio se novi član – novosadska “Cenzura”, koji pretenduje da nađe neku specifičnost i izdvoji se od standardne izdavačke produkcije. Glavni urednik “Cenzure” Nedim Sejdinović rekao je Tanjugu da sam naziv izdavačke kuće ukazuje na neku vrstu provokacije i podrazumeva traganje za novim izdavačkim idejama. Prema njegovom mišljenju, u našoj zemlji su retki izdavači koji objavljuju knjige koje se ne uklapaju u “dominantnu etičku, ideološku, pa i estetičku matricu, koja vlada u našem društvu, od vrha piramide moći pa do najnižih socijalnih slojeva”.
“Cenzura” je kao prvu knjigu u svojoj ediciji “Ogledalo” objavila “Mit o nacijama” Patrika Gerija, što je Sejdinović obrazložio potrebom da se podsete čitaoci na korene “tema nacije i nacionalizma”, jer takve knjige nisu česte u našem izdavaštvu.
“Takođe, bilo je potrebno da se ukaže na činjenicu da nacionalizam nije samo naš, balkanski specijalitet, već da je čitava Evropa postavljena na klimavim stubovima nacionalizma”. Gerijeva kritika nacionalizma govori o tome da je nacija “neuhvatljiva” i da “sve ideologije zasnovane na nacionalizmu pate od iste boleste, jer barataju pojmovima koji su u potpunosti imaginarni, neracionalni”, rekao je Sejdinović.
On smatra da je “nacionalizam u svojim korenima imao samo jednu funkciju – da učvrsti vlast i moć, i do danas se kreće u tim determinantama”. Geri to dobro i istorijski utemeljeno pokazuje, rekao je Sejdinović i podvukao da je “nacionalizam uvek bio priča koja se pričala da bi se zatomile, bacile u drugi plan stvarne životne nevolje, stvarnost uopšte”.
Ova knjiga daje efektne odgovore na jedno od bitnih pitanja modernog društva, i to je svakako jedna od putanja kom će se kretati edicija “Ogledalo”, zaključio je novi izdavač.

(TANJUG, 4. jun 2007)

Published inVesti

One Comment

  1. Zeljko Zeljko

    U potrazi sam za ozbiljnom izdavackom kucom koja bi mi pomogla da izdam svoje pesme i da ljudi upoznaju moje stihove. Ako imate nameru kontaktirajte me na ovu adresu da bi se dogovorili da li vam moje pesme predstavljaju dovoljan kvalitet za izdavanje knjige.
    Unapred hvala
    Zeljko Ivkovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *