Skip to content

NUNS i NDNV: Pretnje Sejdinoviću deo atmosfere nasilja koju kreira vlast

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da su pretnje upućene predsedniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću deo atmosfere nasilja koju kreira vlast i da su ti napadi kulminirali nakon izjava šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića.

“Upozoravamo da neadekvatna reakcija na napade na novinare može da se čita jedino i samo kao podsticaj zastrašivanju i nasilju”, naveli su u saopštenju NUNS i NDNV.

Dva medijska udruženja dodala su da je Sejdinović u protekla dva dana putem društvenih mreža dobio veliki broj pretećih i uvredljivih poruka, među kojima se nalaze i one koje se mogu smatrati ozbiljnom pretnjom smrću.

“NUNS i NDNV smatraju da potpunu odgovornost za rast nasilja i atmosferu straha u zemlji snosi vlast, koja je nastupom Martinovića i zvanično otvorila sezonu lova na one koje prepoznaje kao svoje protivnike, uključujući tu i njihovu decu, navodi se u saopštenju.

Poruke su počele da pristižu nakon svojevrsnog poziva na linč Sejdinovića, objavljenog na fejsbuk stranici “Narod protiv obojene revolucije” i u kojem se između ostalog navodi da je on jedan od organizatora masovnih protesta u Srbiji, kao i posle sličnih napisa u režimskim medijima i izjava funkcionera SNS Aleksandra Martinovića.

NUNS i NDNV podsećaju da su te pretnje samo nastavak zastrašivanja kojem su u poslednje vreme izloženi novinari i pojedine javne ličnosti, i da su one prijavljene MUP-u Srbije i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal prema Sporazumu o saradnji i podizanju bezbednosti novinara koji su potpisali policija, tužilaštvo i novinarska i medijska udruženja.

Nadležni državni organi pokazuju veliku efikasnost kada su na meti pretnji predstavnici vlasti, a kada su na meti “protivnici vlasti” počinioci se ne sankcionišu, navela su novinarska udruženja.

(Beta)

Published inAktuelno

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *