Skip to content

Putin, najveći Srbin

U prigradsku prodavnicu pića ulazim vukljajuući sa sobom nekoliko punih kesa, prilično nervozan, sa željom da brzo kupim negaziranu vodu. Ovu tekuću, iz česme ne pijem već nekoliko godina. Nešto mi se taj arsen u česmovači ne sviđa.

U prodavnici dva, da tako kažem a da ih ne uvrednim, dripca i jedan «gospodin», koji značajno puši cigaretu i prebrojava neke evre. Potom te evre daje jednom od dripaca koji ih trpa u džep. Drugi dripac me pita šta želim i odlazi u prostoriju iza, da mi donese dve boce.

Dok čekam, «gospodin» započinje, ničim izazvan, priču o tome kako je Vladimir Putin veliki državnik koji ceo svet drži u šaci, kako je Rusija vratila sve spoljne dugove i kako čitava Evropa zavisi od njihovog gasa… Kaže, doći će taj Putin na kraju glave onim zlikovcima Amerikancima, a Nemačka u Rusiju gleda kao u boga jer 80 odsto njihove industrije zavisi od ruskog gasa. Ova dva dripca klimoglavom pozdravljaju njegove reči, a ja jednog trenutka shvatam da su one uperene i prema meni. Još jedan marketing-objekat, verovatno misli. Našao je pogrešnog čoveka, koji nešto i zna o tome, o stvarima koje “gospodin” priča, ali mi naravno ne pada na pamet da stupam s njim u razgovor.

On je jedan od onih trovača, raspirivača «prevare i laži» koji po ovim prostorima neprestano ordiniraju od kraja osamdesetih. Oni popunjavaju onaj prostor koji «trovački» mediji ne mogu da neguju . Nikada mi nije bilo jasno da li ih neko plaća ili su samo entuzijasti-volonteri, ti seoski i prigradski sejači «mudrosti». Da li skoro instiktivno, ako ne racionalno, prepoznaju da jedino u izluđenom, prevarenom, primitivnom okruženju oni mogu da budu «značajni faktori»?
Dakle, sede oni, gospodin i dva dripca, prebrojavaju evre, zaobilazeći porez ove države, i šire patriotizam, slavenofilstvo, taj osećaj moći u jednoj inferiornoj državi koja je izgubila sve što se izgubiti može, ali joj to nije dovoljno.

Published inDnevnik

One Comment

 1. A... A...

  …zar nije tako? Kada Putin priča o kretanjima cijene nafte slušaju ga ne samo Nijemci, već cijela Evropa.

  Da Rusija nije važna sada ne bi raspravljali o statusu Kosova, već bi raspravljali kako da razvijamo odnose sa novim susjedom na jugu.

  Mrzim kad neko kaže “Rusija nam nije pomogla!”. Pa makar nam nije odmogla kao što radi većina Evrope i SAD! Makar nam nije ubijala djecu i starce! Makar nam ne otima teritoriju, i to onu najsvetiju, najvažniju! Makar nam ne uzima ponos! Makar ne smatra naše političare za debile, poput Amerikanaca koji kažu “Biće 4 mjeseca pregovora, a onda će Kosovo dobiti nezavisnost.”! Šta je to? Pregovori?To nije ništa.

  Oni misle da smo zaostali, a zapravo su najgluplja nacija na svijetu. Uzmite za primjer da 70%-80% Amerikanaca koji su završili fakultet ne zna šta je to molekul, šta je to ćelija i sl.

  Ti bi Nedime mogao biti dosta objektivniji, dosta pravedniji, pa da i ti jednom napišeš “Makar nam nisu ubijali nedužnu djecu, kome su ona šta skrivila.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *