Skip to content

Sejdinović: EU žmuri na povrede ljudskih prava u Srbiji

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović ocenio je danas da je proces integracija u Srbiji veoma traumatičan, posebno zato što se stiče utisak da su zemlje EU, zarad viših interesa i ciljeva, spremne da “zažmure na jedno oko”, kada se u Srbiji ugrožavaju elemntarna ljudska parava.

Prema njegovim rečima, Evropa je slepa na mnogobrojne dokaze o sprezi vlasti i kriminala u Srbiji, pogotovo na lokalnom nivou, kao i na činjenicu da ekstremno desničarske organizacije vrše nasilje nad borcima za ljudska prava, a novinari su fizički ugroženi dok obavljaju svoj posao.

“Postavlja se pitanje da li Evropa može da obavi umesto nas onaj posao koji mi nismo sposobni, te da kroz mehanizme pritisaka i podsticaja obezbedi stvarne promene, jer čini se da Srbija nema kapaciteta da sprovodi svoje obaveze iz akcionih planova, koje kasne ili su samo formalno ispunjene”, upozorio je Sejdinović na tribini “Do they really care about us?”, na konferenciji In Retrospekt.

Predstavnik organizacije Documenta iz Zagreba Eugen Jakovčić rekao je da Srbija i njen civilni sektor, treba da shvate proces pridruživanja EU kao priliku da u zakone i ustav implementiraju sve one građanske i ljudske vrednosti za koje se godinama bore.

“Tokom procesa ulaska Hrvatske u EU, mi smo shvatili da je to prilika da u zakone i Ustav Hrvatske implementiramo sve ono za šta smo se borili i da tako ojačamo poziciju civilnog sektora za buduće bitke”, rekao je Jakovčić

On je objasnio da proces priključivanja EU ne treba shvatiti kao cilj sam po sebi, već kao priliku da se društva na Zapadnom Balkanu oporave od nasleđa devedesetih.

Upozorio je da ulazak u EU nije garancija da će ljudska prava biti zauvek zaštićena, te da na ovim procesima treba raditi neprestano.

“Hrvatska se nekoliko godina po ulasku u EU suočila sa uzdizanjem desničarske vlade i vraćanjem retorike devedesetih, pa zato uvek treba ostati svestan da opasnost od retrogradnih procesa ne prestaje nakon integracija”, rekao je Jakovčić.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda Ivan Đurić rekao je da danas zabrinjava podatak da svega 14 odsto mladih podržava put Srbije u EU.

“To je posledica činjenice da mi te procese ne razumemo dovoljno i ništa se ne radi kao bi se ta situacija promenila i ljudi edukovali, već se dozvoljava da se anti-EU retorika konstantno zaoštrava”, ocenio je Đurić.

Otvoreni razgovor “Do they really care about us?” održan je u okviru konferencije In Retrospect u Novom Sadu, sa temom odnosa EU prema Srbiji i regionu, u kontekstu pristupnih pregovora.

Konferenciju In Retrospect u Novom Sadu organizuje Vojvođanski građanski centar (VCC) i organizacija “Inter Alia” iz Grčke.

(Autonomija)

Published inAktuelno

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *