Skip to content

Sejdinović: Komisija za medije u Subotici po meri režimskih medija

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da imena članova Komisije za ocenu medijskih projekata u Subotici garantuju “kontroverzne” odluke koje su u suprotnosti sa javnim interesom i koje će “nahraniti” režimske medije.

Sejdinović je za subotički portal “Magločistač” kazao da su u pitanju osobe koje su učestovale u brojnim spornim komisijama i donosili “čak i odluke da se sredstva dodeljuju medijima koji kontinuirano i drastično krše Kodeks novinara Srbije i raspamećuju građane kao pamfleti vladajuće stranke”.

“Vladimir Pavlović se i lažno predstavlja, jer on nije član NDNV-a, pošto je odlukom Suda časti isključen iz udruženja upravo zbog sramnih odluka koje je donosio u lokalnim komisijama, a u koje je ulazio ne na predlog našeg udruženja”, istakao je Sejdinović.

On je ocenio da je, po svemu sudeći, u pitanju i “organizovana kriminalna delatnost”, navodeći da se pojedini ljudi iz određenih medija, uglavnom ista imena, pojavljuju kao članovi komisija u jednim lokalnim samoupravama, a u drugim dobijaju novac, zbog čega će, kako nada, i odgovarati.

U sastav Komisije za ocenu podnetih projekata po konkursu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017. godini rešenjem gradonačelnika Subotice imenovani su Vladimir Jovanović, ispred Udruženja turističkih novinara FIJET Srbija, Ferenc Berček na predlog RAB Srbije i Vladimir Pavlović.

“Zadatak komisije je da izvrši ocenu projekata podnetih na raspisan Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017. godini, sačini obrazloženi predlog o dodeli sredstava i isti dostavi gradonačelniku Grada Subotice”, piše u tekstu rešenja, prenosi Magločistač.

Navedeni konkurs vredan je 21,3 miliona dinara, dok je za sufinansiranje projekata putem pojedinačnih davanja u ovoj godini obezbeđeno 700.000 dinara.

Rešenje o formiranju komisije doneto je 13. marta i objavljeno na veb stranici lokalne samouprave, u rubrici Konkursi i oglasi, ali samo u ćirilićnom delu.

U skladu sa višejezičnošću Subotice i činjenicom da su u službenoj upotrebi tri jezika i četiri pisma, zvanična internet prezentacija lokalne samouprave nudi sadržaje na engleskom, hrvatskom, mađarskom i srpskom jeziku, na ćiriličnom i latiničnom pismu, napominje Magločistač.

Dodaje i da u rubrici Konkursi i oglasi, ukoliko odaberete latinicu, pojedina akta nedostaju, kao u slučaju konkretnog rešenja o obrazovanju komisije.

S druge strane, ukoliko građani pretražuju službene listove lokalne samouprave na ćirilici, suočiće se sa nedostatkom brojnih izdanja iz ranijih godina, koja su dostupna na latinici.

(Autonomija, Magločistač)

Published inAktuelno

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *