Skip to content

Sejdinović: Situacija u tradicionalnim medijima gora nego devedesetih

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je večeras da je, kada su u pitanju tradicionalni mediji, stanje sa medijskim slobodama gore nego devedesetih godina prošlog veka.

“Što se tiče tradicionalnih medija, situacija sa medijskim slobodama u Srbiji je zaista gora nego devedesetih godina. Izuzetak predstavljaju pojedini internetski mediji”, rekao je Sejdinović na tribini “Politika i mediji – slučaj RTV”.

On je ocenio da se pritisci vlasti prema alternativnim i nerežimskim medijima neprestano pojačavaju, zbog čega i ti mediji mogu da se ugase.

“S druge strane, država nagrađuje milijardama dinara medije koji su poslušni”, kazao je Sejdinović.

Predstavnici Pokreta Podrži RTV najavili su na tribini da će u ponedeljak, 22. maja u 17 sati organizovati ulični protest zbog toga što ni nakon godinu dana od politički motivisanih smena na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) za to niko nije odgovarao.

Novinar Dragan Gmizić rekao je da Radio-televizija Vojvodine u poslednjih godinu dana doživljava dramatičan pad gledanosti. “Pad gledanosti govori pre svega o padu poverenja građana u javni servis”, kazao je Gmizić.

Poverenik Sindikata Nezavisnost Darko Šper najavio je da će taj sindikat uskoro postati reprezentativan i dodao da ga to ne ometa u zalaganju za ekonomska prava zaposlenih na RTV-u.

Političarka i narodna poslanica Marinika Tepić kazala je da građani koji se bune treba da iskoriste poslanike u Skupštini Srbije koji su voljni da režimu postave pitanja koja građane tište.

Novinarka Branislava Opranović podržala je proteste koji se organizuju povodom ugroženih medijskih sloboda i kazala da ne sme biti odustajanja i da treba biti uporan.

Tribinu u Medija centru Vojvodine organizovao je Vojvođanski građanski centar, u saradnji sa Fairpress.eu i NDNV-om.

Tribina je deo projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – Media Circle”, u okviru kojeg se u šest zemalja istovremeno meri takozvani Indeks klijentelizma.

Rezultati poslednjeg merenja (2015) pokazali su da je Srbija zabeležila najznačajniji pad u sposobnosti društva i države da otkrije i spreči klijentelističku praksu u medijima.

Nosilac projekta Media Circle je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba, a osim u Srbiji i Hrvatskoj merenja Indeksa medijskog klijentelizma se odvijaju i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Rumuniji.

(Autonomija)

Published inAktuelno

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *