Skip to content

Sejdinović: Srbija je devedesetih bila u zasluženom karantinu

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je večeras da je Srbija devedesetih godina prošlog veka bila u „zasluženom karantinu“.

„Kao da smo kao društvo, mislim s pravom, devedesetih godina bili zatvoreni u neku vrstu karantina. A kada smo pušteni iz karantina, sve bolesti ovog društva su se raširile svuda oko nas“, rekao je Sejdinović na promociji knjige Aleksandre Đurić Bosnić, „Kultura nacije: Između krvi i tla“.

On je ocenio da danas u Srbiji živimo u društvu u kojem se sve alternative poništavaju, a onima koji drugačije misle i govore neprestano se upućuju pretnje.

„I oni koji su mislili da su sigurni u nekim svojim institucijama, sada dolaze na red. Sve je manje mesta na kojima ćemo se moći okupljati i razgovarati. Pretnje koje se upućuju i meni i kolegama su poruka da se ne sme govoriti o devedesetim godinama prošlog veka“, kazao je Sejdinović

On je ocenio da je u Srbiji na delu „naprednjački cunami ili požar“ koji je uništio krhke izdanke demokratije u društvu.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je na delu kontinuitet jedne kulture, jedne politike i jedne ideologije, a to je nacionalizam.

„Sada svedočimo želji da se Memorandum revitalizuje, da se SANU revitalizuje i da se minimizira njegova uloga u pripremi rata. Memorandum nije nikakvo inovativno delo. On je samo dao naučni sertifikat jednoj ideološkoj matrici koja je već postojala u našem društvu. Ili Jugoslavija po meri Srbije ili velika Srbija – to je memorandum nudio. Što se tiče Kosova, on je nudio etničko čišćenje“, rekao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, iako nema uporišta u stvarnosti, podatak da je 99,81 odsto građana koji su izašli na referendum u Republici Srpskoj dalo podršku Dodikovoj nacionalističkoj politici „izaziva veliki strah“.

On je ocenio da je Srbija ujedno i „svojevrsni talac“ Rusije zbog tog „legendarnog rusko-srpskog prijateljstva“. „A Rusija podržava i druge zagovornike totalitarnih sistema širom Evrope”, rekao je Sejdinović.

ADJBIstoričar Milivoj Bešlin rekao je da je važno što je knjiga Aleksandre Đurić Bosnih izdata u Sarajevu, gradu koji je jedna od najtragičnijih žrtava ideologije srpskog nacionalizma.

„Sarajevo, podsetimo se, najduža opsada posle lenjingradske u Drugom svetskom ratu. Sarajevo, 11 i po hiljada ubijenih civila, od toga 1.601 dete. Kad pogledate koliko te dece je ubijeno ne granatom, nego snajperom, dakle, neko mora da stavi na nišan dete i da puca, onda tek dobijamo približno realnu sliku zločinačke ideologije koja je tutnjala ovim prostorima i čiju smo jednu od zlokobnih manifestacija imali i na tzv. referendumu u delu BiH, na kome se protiustavno obaraju odluke najviše sudske instance – Ustavnog suda“, rekao je Bešlin.

On je ocenio da se intelektualci i kulturni poslenici u Srbiji većinski nisu oslobodili svoje pragmatične uloge, nacionalne homogenizacije i diseminacije nacionalističke ideologije.

“Sada kažu da Memorandum SANU navodno nije autorizovan. Pa kako nije autorizovan? Krvlju je autorizovan! On je proizveo razbijanje zemlje, genocid. To je temeljni tekst za zločine iz devedesetih godina“, rekao je Bešlin.

Filozof Zlatko Jelisavac ocenio je da je Memorandum zapravo kontinuitet konzervativne organicističke misli u Srbiji. “To je duboka istorija koja se nama stalno ponavlja, obnavlja i proširuje”, kazao je Jelisavac.

Autorka Aleksandra Đurić Bosnić ocenila je da je od početka do kraja, Memorandum SANU bio ideološki proglas i sve što se posle toga dešavalo bilo je logičan nastavak.

Izdavač knjige Dragan Marković rekao je da njegova izdavačka kuća objavljuje knjige o kulturi sećanja jer takve knjige veoma nedostaju na prostoru bivše Jugoslavije.

“Iz svih tih nastavnih planova koji su napravljeni na prostoru bivše Jugoslavije prave se nove generacije koje će ratovati. Te knjige, ti udžzbenici proizvode decu za nove ratove. Mi s ovom edicijom želimo bar malo da doprinesemo da te situacije budu manje opasne“, kazao je Marković.

Knjigu je ove godine objavila sarajevska izdavačka kuća „University press – Magistrat izdanja“.

(Autonomija)

Published inAktuelno

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *