Skip to content

Sejdinović: Ulazak u NATO značio bi otklon od Rusije – neprijatelja Srbije

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da bi za Srbiju bilo dobro da uđe u NATO pakt, jer bi to značilo “otklon od Rusije, koja joj je zapravo neprijatelj”.

“Bez obzira što sam pacifista, mislim da bi sa real-političke tačke gledišta ulazak u NATO bio pozitivan za Srbiju zbog unutrašnjih prilika i jačanja demokratskih procesa, a ono što je jako važno, značio bi i otklon od Rusije, koja je Srbiji dugo godina zapravo jedan veliki neprijatelj”, kazao je Sejdinović u internet izdanju emisije “Lični stav”.

Kako je Sejdinović objasnio, model vladavine stranke Putina i njegove Jedinstvene Rusije interesantan je i zbog poređenja sa drugim zemljama, jer izgleda kao da ga neko “prodaje kao franšizu”.

Prema njegovim rečima, Jedinstvena Rusija nosi kombinaciju nacionalizma, koji je nekada povezan sa religijom, a nekada ne, i biznisa, krupnog kapitala i korupcije, uz pomoću kojih uspešno vlada.

“Ta vladavina prati i žestoki obračun sa opozicijom i bilo kakvim alternativama. Ali ono što plaši jeste da taj način vladavine nije slučajan, jer imamo primere Erdogana u Turskoj, Orbana u Mađarskoj, primer Makedonije, koji su veoma slični i ovome što imamo u Srbiji”, rekao je Sejdinović.

On je dodao da u Srbiji vladajuća Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić svoje političke poteze i popularnost proveravaju kod ciljne grupe koja je neobrazovana ili slabo obrazovana, i iz nižih socijalnih grupa, na isti način kako to radi i Putin u Rusiji.

“Ovi primeri otvaraju jedno mnogo ozbiljnije pitanje, a to su zapravo dometi demokratskog sistema, ne samo kod nas već i u celom svetu”, objasnio je Sejdinović.

Ekisija “Lični stav” emituje se na istoimenom Jutjub (YouTube) kanalu.

(Autonomija)

Published inIntervjui

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *