Skip to content

Sejdinović: Vlast deli budžetski novac podobnima i medijima koji krše kodeks

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenio je večeras da način na koji vlast raspodeljuje novac medijima jasno pokazuje da je odlučila da potpuno obesmisli sistem konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja.

“Ne samo da se novac dodeljuje medijima bliskim vlasti, nego i medijima koji na najdrastičniji način krše etički kodeks i služe za progon političkih neistomišljenika”, rekao je Sejdinović i dodao da su najnoviji primeri takve raspodele sredstava zabeleženi u Somboru i Kikindi.

Dodao je da se budžetski novac, između ostalog, dodeljuje potpuno nepoznatim medijskim kućama, što, kako je ocenio, može da ukazuje i na finansijski kriminal, zbog čega je neophodno da Državna revizorska institucija kontroliše taj proces.

“Građani treba da budu svesni da se njihov novac krčmi da bi mediji radili potpuno suprotno njihovim interesima”, upozorio je Sejdinović.

On je pozvao novinarska i medijska udruženja, kao i međunarodne organizacije i organizacije civilnog društva da prate ovaj proces i da reaguju na mnogobrojne nepravilnosti.

Sejdinović je rekao da treba da se razmotri i mogućnost podnošenja krivičnih prijava protiv članova komisija koje odlučuju koji donose takve odluke.

Komisija u Somboru je odlučila da trećinu sredstava dodeli medijima koji nisu iz Sombora, poput Dnevnika, Srbije danas i Srpskog telegrafa.

Portal SO info je objavio da su novac na konkursu dobili i “potpuni medijski anonimusi”, kao što su preduzeća Internet grupa (group) iz Beograda i Fabrika slova iz Petrovaradina.

Novac je raspodeljen i projektima sa kojima su konkurisali Agencija Honestas iz Novog Sada i Unija plus iz Apatina, kao i marketinška agencija BB media.

Sredstva su dobili i somborski mediji STV K54, TV Sreće, Somborske novine, Udruženja građana „Ja volim Sombor”, koje je osnovano krajem novembra 2016. godine, za projekat “Javno informisanje i baza marginalizovanih grupa”.

“Neverovatno zvuči činjenica da su odobrena sredstva za projekat koji je pre nepune dve godine uspešno realizovao SO info portal”, naveo je taj portal.

Sredstva na konkursu dobili su i So info, Radio Blagovesnik, Bunjevački media centar HKD Vladimir Nazor iz Stanišića, kao i Soinfo media centar.

(Autonomija)

Published inAktuelno

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *