Skip to content

Sejdinović: Vučić na skupu o medijskim slobodama – kao Palma na skupu o LGBT slobodama

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je večeras da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić otvaranjem pojedinih medijskih regionalnih skupova pokušava da „opere“ sopstvenu biografiju.

„Zaista je cinično da čovek koji je veoma ozbiljno ugrozio ne samo medijske slobode, već i prava i živote novinara otvara skup koji se bavi medijskim slobodama, jer je to deo pranja njegove biografije“, rekao je Sejdinović na tribini Pokreta Podrži RTV.

Prema njegovim rečima, kada Vučić sa svom svojom prošlošću iz devedesetih godina, sa svom „ovom katastrofom“ u protekle četiri godine, to deluje kao da Dragan Marković Palma otvara neki regionalni skup koji se bavi LGBT pravima.

„Ili, da upotrebim još žešću metaforu, kao da Brejvik iz Norveške otvara neki omladinski forum“, kazao je Sejdinović i podsetio da je Evropska komisije u Izveštaju o napretku jasno poručila da je zabrinuta zbog ugroženosti medijskih sloboda.

On je ocenio da se u društvu u Srbiji stvara atmosfera straha i mržnje, s ciljem da vlast zastraši novinare.

„U slučaju NDNV-a, obrazac je da nas neko iz vlasti targetira i prepozna kao neprijatelja i stranog plaćenika, potom nas dohvate mediji bliski vlasti, a potom stižu pretnje smrću, najviše preko društvenih mreža. Prijavili smo pretnje policiji, ali nijedna nije dobila sudski epilog. Ne zna se šta je gore: da li da su pretnje deo kampanje zastrašivanja ili su posledica nefunkcionisanja institucija“, kazao je Sejdinović.

„Ili, kako to kažu iz Vučićevog kabineta: Vučić ima milion i po navijača i oni moraju neprestano za nekoga da navijaju, inače će otići na drugi stadion, a vi koji ste na meti pretnji – vi ste tu potpuno nebitni“, naveo je Sejdinović.

On je najavio da će Novinarska mreža, regionalna inicijativa novinara sa prostora bivše Jugoslavije, organizovati izložbu pretnji koje novinari iz regiona dobijaju zbog svoga angažmana.

(Autonomija)

Published inAktuelno

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *